Olin aikoinaan töissä Stockan Herkussa ja noin kahden vuoden työrupeaman jälkeen en voinut sietää sanaa "kana-caesar". Kyseessä oli ylivoimaisesti suosituin salaatti riippumatta siitä oliko se myynnissä normihintaisena vai Hullujen päivien "hullunhalvoilla" hinnoilla.
Vaikka salaatin nimi sai korvani vuotamaan verta, siitä ei kuitenkaan päässyt mihinkään, että salaatti oli hyvänmakuista. En kuitenkaan vetänyt sitä kaksin käsin joka päivä - en edes kerran kuussa. Silloin tällöin sitä tuli kuitenkin maisteltua ja nyt Stocka-uran jälkeen vähän enemmänkin.
Harvoin kuitenkaan ostan Caesaria valmiina tai tilaan sitä ravintolassa vaan yhdistelen komponentit itse. Salaattia, proteiinin lähdettä (kana/katkarapu tms), parmesania, krutonkeja ja mikä tärkeintä: Caesar-kastiketta. Olen törmännyt jos jonkinmoisiin tekeleisiin, joita on kutsuttu Caesar-kastikkeiksi. Yksi asia on kuitenkin varma: truu Caesar-kastikkeessa tulee olla kalaa!
Kastikkeen, krutongit ja muut härpäkkeet voi toki pyöräyttää alusta asti itsekin, mutta kiireisenä ihmisenä turvaudun kuitenkin usein valmisversioihin. Yritän saada herrashenkilöä syömään enemmän salaattia ja pariin otteeseen ollaan turvauduttu Pirkan valmispussukkaan, josta löytyy salde, krutongit, parmesanraaste ja kastike. Itse pitää lisätä vain proteiini. Ensimmäisessä kuvassa on pussisaldeainekset sekotettuna hunajamarinoituihin broiskusuikaleisiin ja kananmuniin (teki mieli kananmunia, ne ei sinänsä kuulu tähän salaattiin).
Kahdessa alemmassa kuvassa ostimme kaikki komponentit erikseen. Mainittakoon, että käytimme Saarioisten "juuston ja anjoviksen makuista" Caesar-salaatinkastiketta. Ei se pahaa ole, mutta käytetyt raaka-aineet eivät juurikaan vastaa niitä, joista olen joskus töissä tätä kastiketta tehnyt. Mutta tämä menee pahimpaan hätään!
Tässä versiossa käytimme katkarapuja ja kananmunia. Syön katkarapuja aika harvoin niiden korkeahkosta hinnasta johtuen, mutta ne harvat hetket ovat sitäkin suurempi makuelämys!
Caesar-salaatti on helppo arkisalaatti, johon voi törmätä useiden ravintoloidenkin alku- ja pääruokalistoilla. Ihan terveellisimmästä päästä se ei kuitenkaan ole johtuen käytetystä kastikkeesta, joka "pahimmillaan" sisältää +80-prosenttista majoneesia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti