Joulu on kaiken muun ohella hyvän ruoan aikaa. Syöpött..nautiskelu aloitetaan jo pikkujouluaikaan - parhaimmillaan jo marraskuun puolella. Lopulta koittaa joulukuun 24. päivä, jolloin keräännytään tärkeiden ihmisten kanssa samaan pöytään nauttimaan herkuista. Meidän perheessä joulupöytä ei koskaan ole ollut "perinteinen", koska ainoastaan yksi tykkää kinkusta ja toinen porkkanalaatikosta. Siksipä teemme jouluisin muita herkkuja, joista nautimme. Toki tarjolla on yksittäisiä jouluisia elementtejä, kuten kinkkusiivuja isälleni ja valmisporkkanalaatikkoa äidilleni. Myös kalaa on eri muodoissa. Jouluisin kokeilemme myös uusia juttuja ja jotkut reseptit jäävät osaksi meidän jouluperinteitä.
Vuonna 2008 olin töissä Stockmannilla ja sain sieltä ostettua helposti jouluksi tarjoiltavaa. Tuolloin hoksasimme, että salaatit ovat oikein hyviä tarjoiltavia, eikä niistä tule ähkyä kovin helposti.
Vuonna 2010 kokeilin tehdä lohirullia, jotka olivat mielestäni liian suolaisia. En tehnyt niitä enää sen jälkeen. Tämäkin joulu oli aika salaattipainotteinen.
Stocka kouli minusta myös juustojen ystävän. Töissä tuli maisteltua erilaisia juustoja ja osasin sitten ostaa omaan makuuni sopivimmat. Monet läheisistäni ovat sanoneet alkaneensa herkutella juustoilla minun ansiostani, koska kiikutin niitä niin usein illanistujaisiin.
Vuonna 2011 päätin tehdä kalaisan voileipäkakun, koska sitä herkkua saa muuten liian harvoin.
Samana vuonna salaattivalikoimamme oli aikalailla Stockan tuottamaa.
Viime vuonna päätimme, että teemme suurimman osan ruoista itse. Olin aattona töissä, joten en ehtinyt tehdä paljoakaan valmisteluja. Äiti sai siis toteuttaa itseään ihan vapaasti.
Jouluruokien suunnittelu on ihanaa, koska haluan hemmotella läheisiäni herkullisilla ruoilla. Vaikka kaikkea ei ehtisi/jaksaisi valmistaa aattona, osan voi hyvällä omallatunnolla jättää myös parille seuraalle päivälle. Ruoka on myös tuoreempaa, kun sen valmistaa vasta syömispäviänä. Toisaalta osa herkuista vain paranee odotellessa. Esimerkiksi voileipä- tai juustokakun kannattaa suosiolla olla jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti